Ciasto naleśnikowe:
250 g Mąka pszenna typu 550
250 g Mąka pszenna typu graham
120 g Jajka
250 g Mleko
125 g Woda
Olej
Sałatka:
200 g Wędzony łosoś
150 g Awokado
150 g Ogórek
Pęczek szczypiorku, pęczek koperku, sok z cytryny, oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Zmiksować jajka, mleko, mąkę, wodę, dodać szczyptę soli. Odstawić na 15 minut. Ogórek umyć, wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę. Awokado umyć, przekroić, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Łososia pociąć na wąskie paski. Koperek i szczypiorek umyć, odłożyć dwie gałązki koperku do dekoracji oraz 1/2 szczypiorku do związania naleśników. Pozostały szczypiorek i koperek posiekać. Wszystkie składniki połączyć. Wycisnąć sok z 1/2 cytryny dodać szczyptę soli, zioła prowansalskie oraz pieprz. Dodać 3 łyżki oliwy i wymieszać. Sałatkę polać sosem i wymieszać. Z ciasta usmażyć naleśniki. Każdy naleśnik włożyć do okrągłej foremki, tak aby cześć wystawał na zewnątrz. Napełnić sałatka, delikatnie wyjąć z foremki i związać szczypiorkiem.
Smacznego!!!