Ciasto naleśnikowe:

250     g     Mąka pszenna typu 550
250     g     Mąka pszenna typu graham
120     g     Jajka
250     g     Mleko
125     g     Woda
Olej

Sałatka:

200     g     Wędzony łosoś
150     g     Awokado
150     g     Ogórek
Pęczek szczypiorku, pęczek koperku, sok z cytryny, oliwa z oliwek, zioła prowansalskie, sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Zmiksować jajka, mleko, mąkę, wodę, dodać szczyptę soli. Odstawić na 15 minut. Ogórek umyć, wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę. Awokado umyć, przekroić, usunąć pestkę i wydrążyć miąższ, pokroić w kostkę, skropić sokiem z cytryny. Łososia pociąć na wąskie paski. Koperek i szczypiorek umyć, odłożyć dwie gałązki koperku do dekoracji oraz 1/2 szczypiorku do związania naleśników. Pozostały szczypiorek i koperek posiekać. Wszystkie składniki połączyć. Wycisnąć sok z 1/2 cytryny dodać szczyptę soli, zioła prowansalskie oraz pieprz. Dodać 3 łyżki oliwy i wymieszać. Sałatkę polać sosem i wymieszać. Z ciasta usmażyć naleśniki. Każdy naleśnik włożyć do okrągłej foremki, tak aby cześć wystawał na zewnątrz. Napełnić sałatka, delikatnie wyjąć z foremki i związać szczypiorkiem.
Smacznego!!!